Hvordan handle for fire uker om gangen?

På instagramkontoen min – ordenirot – la jeg i går inn at jeg hadde handlet for fire uker. I dag fikk jeg en hyggelig melding om jeg kunne fortelle litt om hvordan jeg gjør dette. Det ville jeg jo selvsagt gjøre!

Rundt juletider tok jeg et lite oppgjør med økonomien vår og syns vi brukte enormt mye penger på mat/husholdning. Dette bestemte jeg meg da for å gjøre noe med. Vi brukte gjerne 10-11.000 på mat hver eneste måned og det syns jeg rett og slett var alt for mye. Jeg prøver å få det ned til 8.000 eller lavere om mulig.

Hvem er vi?

Vår familie består av mamma/pappa og to (storspiste) gutter på 5 og 7 år. Til vanlig (utenom korona tilstander) er barna på skole/i barnehage på dagtid. Jeg og mannen jobber på kontor. Alle spiser vi frokost, middag og kveldsmat hjemme. Lunch tar mannen og jeg med til jobb. Så det betyr at vi trenger en del mat hver eneste dag hos oss.

Foruten det økonomisk hadde jeg også en annen tanke om dette. Jeg syns nemlig det er veldig vanskelig å komme på middagsretter. Uten plan blir det lett lettvinte løsninger og ferdigmat. Derfor ble det lettere å bruke en dag på å planlegge for fire uken, enn å bruke en dag hver uke for å finne ut hva man skulle ha neste uke.

Så derfor gikk vi all in og tok fire uker om gangen!

For å klare å finne på retter har vi litt system på kategorier.

Mandag og torsdag har vi fisk/skalldyr. Tirsdag er vegetar. Onsdag er pasta (minstmann ELSKER pasta og maser om det hver dag). Fredag er jo taco dagen. Søndagen har vi gjerne slow cooked mat. Dette er dog bare sånn cirka.

Så skal alt dette handles inn da..

Først finner vi de oppskriftene vi skal ha (oppskriftsbøker eller google) og hvilke ingredienser vi trenger for de ulike rettene. Itillegg til middag må vi jo også handle til de andre måltidene (frokost, lunch, kvelds). Vi lager en liste over hvor mye vi trenger av de forskjellige tingene. F.eks. vet jeg at hos oss går det 10 pakker a 250g med kokt skinke pr 4 uker under hjemmeskole periode.

Frukt/grønnsaker kjøper vi for 1 til 2 uker om gangen, hvis det da ikke kan kjøpes fryst. Husk at fryste grønnsaker har samme næringsinnhold som ferske. Vi bruker også appen Mattilbud GooglePlay: AppStore for å finne tilbudene i de ulike matbutikkene.

Selve handlingen tar gjerne et par timer da vi er innom 3-4 butikker for å få tak i tilbud og handle billigst mulig. Vi er fremdeles ganske ferske på dette selv også (runde 4 nå) så vi lærer av våre feil. Nå må vi også omstille oss da guttene er tilbake i skole/barnehage. Dette betyr at det går mindre mat på hverdagene.

Håper du finner dette nyttig. Send meg gjerne en melding om det er noe du ønsker jeg skal skrive mer om, så gjør jeg det mer enn gjerne.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Få nyhetsbrev?

Ordenirot

Få nyhetsbrev?

Ordenirot

Få nyhetsbrev?