Min ryddestrategi – Beholder systemet – sånn fungerer det.

Podcastepisode 002

Dagens episode i podcasten handler om ryddestrategi, og da mer spesifikt om beholder systemet. Jeg vil her fortelle deg litt mer utfyllende om denne ryddestrategien.

Grunnleggeren av systemet

Det er nok ikke jeg som har laget dette systemet. Det har jeg lært av Dana K. White, damen bak bloggen A slob comes clean. Hun er min mentor og det meste jeg gjør har jeg lært av henne. Som meg, er ikke hun heller noen utdannet ekspert innen faget, men ved å prøve og feile i nok år så utvikler en ekspertise likevel.

Hun forstod etterhvert at enhver beholder, stor som liten, fungerte som en avgrenser av hvor mye en kunne beholde av hver enhet. Og dette har også jeg videreført i mitt hjem.

Eksempler på bruk av systemet

Som jeg fortalte i podcasten bruker jeg systemet på mange ulike områder innenfor og utenfor hjemmet vårt. Blant annet avgrenser det hvor mange bøker jeg kan ha i bokhyllen vår.

Som du kan se er det bare plass til et visst antall bøker i hyllene og vi må vurdere hvilke som skal få plass her og hvilke som ikke skal få plass. Da vi bare har disse hyllene må vi velge oss ut hvilke som er viktige for oss – de beholder vi – og hvilke som ikke er ønskelige å ta vare på videre.

Et annet eksempel er garderobeskapet. Selve skapet avgrenser hvor mye klær jeg kan ha totalt, men

skuffen avgrenser hvor mange gensere jeg kan ta vare på. Dette gjør det lettere for meg å velge hvor mye jeg skal ta vare på. Ved at det ikke er plass til mer enn så og så mye, begrenser det automatisk hvor mye som kan være av ulike ting. Ved å bruke dette systemet på alle rom og alle enheter i huset, vet en alltid hvor mye en kan ha av ting og tang.

Noen flere eksempler følger her

Under stuebordet vårt har vi fire slike bokser med hvert sitt innhold. Boksene avgrenser hvor mye innhold man kan ha, og tittelen på boksen sier hva som skal bo i boksen.

Begge disse bildene forteller også det samme. De individuelle boksene avgrenser hvor mye innhold man kan ha og skuffen/hyllen avgrenser hvor mye det kan være tilsammen. Og at innholdet er av samme sort.

Som man kan se her er dette en grei ryddestrategi. Dersom man bruker dette systemet i hele huset vil man fort se at det blir lett å holde orden. Ved å markere innholdet i skuffer/skap/hyller blir det også lettere å vite hva som skal bo hvor.

Håper dette i sammen med podcast episoden gjør det lett for deg å forstå prinsippet ved denne typen ryddestrategi. Vi skal gå nøyere igjennom det rom for rom i de neste episodene, men det er greit når du forstår litt av det allerede nå 🙂

Skriv gjerne en kommentar og det var greit forklart eller ikke, veldig kjekt med tilbakemeldinger.

Ryddestrategi og beholder systemet – sånn får du orden på hus og hjem. Med enkle grep blir ryddingen til en lek.

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Få nyhetsbrev?

Ordenirot

Få nyhetsbrev?

Ordenirot

Få nyhetsbrev?